Stockfood
4.04 (295)
Ketchup z cukinii zrobiony w domu to zdrowa alternatywa dla produktów ze sklepu. Świetnie pasuje do mięs lub pieczonych warzyw. Może też być bazą sosu do makaronu lub do pizzy, a także zwieńczeniem kanapek. To po prostu bardzo uniwersalny dodatek, który pozytywnie zaskakuje swym niezwykłym smakiem. Podajemy prosty przepis na ketchup z cukinii. Zapewniamy, że warto mieć go w swojej spiżarni.
cukinia 1.5 kg
cebula 0.5 kg
cukier 440 g
słodka papryka 15 g
sól 150 g
papryka ostra 15 g
ocet 250 ml
koncentrat pomidorowy 600 g
Cukinia: myjemy ją, odcinamy oba końce i obieramy. W razie potrzeby usuwamy też pestki. Tak przygotowaną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebula: zdejmujemy łupiny, myjemy ją, a następnie kroimy w piórka. W dużej misie zasypujemy cebulę i cukinię solą i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 6 godzin (czas nie jest uwzględniony w całkowitym czasie przygotowania).
Gotowanie: zmacerowane warzywa przekładamy do garnka, dosypujemy cukier (możemy znacznie zmniejszyć jego ilość). Gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez ok. 30 minut - mieszamy co chwilę.
Przyprawianie: do podduszonej cukinii z cebulą, dolewamy ocet jabłkowy lub spirytusowy, dosypujemy paprykę w proszku: słodką i ostrą, doprawiamy też pieprzem. Mieszamy i gotujemy przez dalsze 15 minut. Na dodajemy koncentrat pomidorowy. Po wymieszaniu dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5-10 minut.
Blendowanie: gotowy ketchup z cukinii rozdrabniamy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Butelki (lub słoiki): wyparzamy je i osuszamy, zostawiamy tylko nieuszkodzone. Przelewamy gorący ketchup, zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut dowolną metodą.
Porady
- Jeśli nie mamy czasu to możemy pominąć macerowanie cukinii z cebulą i od razu przejść do duszenia warzyw.
- Do ketchupu najlepsze będą cukinie średniej wielkości lub większe, ale jeśli mamy mniejsze, nic nie stoi na przeszkodzie, by je wykorzystać.
- W przepisie na ketchup z cukinii wykorzystujemy białą cebulę. Równie dobrze sprawdzi się czerwona.
- Żeby ketchup z cukinii wyszedł naprawdę dobry potrzebny będzie koncentrat pomidorowy wysokiej jakości. Ważna tu jest jak najwyższa zawartość pomidorów w produkcie. Sprawdzi się też passata.
- Jeszcze lepszy będzie ketchup z cukinii i pomidorów. Ta wersja wymaga nieco więcej czasu, ponieważ musimy pozbawić je skórek i pestek, a następnie pokroić w kostkę. Taki sos będzie się też dłużej dusił. Ale głęboki smak pełni lata w zupełności nam wynagrodzi trud włożony w przygotowanie.
- W ketchupie z cukinii dla dzieci można pominąć dodatek ostrej papryki, pozostając jedynie przy słodkiej.
- Ketchup z cukinii jest sosem wegańskim i bezglutenowym, dlatego śmiało mogą spożywać go osoby na dietach eliminacyjnych. Z pewnością polubią go wegetarianie i weganie, dlatego że doskonale pasuje do wielu dań warzywnych.
- Nasz przepis zawiera sporą ilość cukru, możemy ją znacznie zmniejszyć, zwłaszcza jeśli używamy octu jabłkowego lub samych jabłek. Można go też zamienić na miód, ksylitol lub erytrytol.
- Jak zagęścić ketchup z cukinii? W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej, będzie bardziej zawiesisty. Ale odpowiednio długo gotowany ketchup nie powinien wymagać zagęszczania.
Nasz przepis to uniwersalna baza, którą bez problemu można modyfikować o kolejne dodatki. Chcecie nieco urozmaicić smak podstawowej wersji?
Domowy ketchup z cukinii jest prosty do zrobienia. Przechowujemy go w zacienionym i chłodnym miejscu – w takich warunkach może stać nawet dwa lata! Świetnie pasuje do wielu różnych dań:
Ketchup z cukinii, podobnie jak wiele innych przetworów, zrobimy przy użyciu blendera. Warto zaopatrzyć się w porządne urządzenie o dużej mocy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że dania będą idealnie gładkie i kremowe. Odpowiedni będzie zarówno kielichowy, jak i ręczny. Z pewnością dużo wygodniejszy będzie blender kielichowy. Zazwyczaj ma większą moc od ręcznego, łatwiej też się go używa. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do kielicha i nacisnąć guzik. Taki blender przyda się też na przykład do zup kremów i deserów. Przygotujemy w nim najróżniejsze musy i kremy, ubijemy śmietanę, rozdrobnimy warzywa lub mięso na pasztet. To bardzo przydatny sprzęt w kuchni.