Ketchup z pomidorów

Ocena:

4.41 (203)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Ketchup z pomidorów to nieodłączny składnik wielu dań. Można dodawać go do sosu, tworzyć na jego bazie marynatę do mięs lub smarować nim pizzę. Zastosowań jest wiele, dlatego warto mieć pod ręką kilka słoików, by skorzystać z nich, kiedy tylko mamy na niego ochotę. Najsmaczniejszy jest domowy ketchup z pomidorów – zawiera bowiem tylko lubiane przez nas składniki. Wbrew pozorom, nie jest trudny do wykonania, wymaga jedynie odrobiny uwagi podczas procesu gotowania.

Składniki:

  • cebula  200 g

  • marchewka  170 g

  • pomidor  3 kg

  • sól  6 g

  • pieprz  1 g

  • papryka ostra  4 g

  • olej  40 ml

  • czosnek  15 g

  • ocet jabłkowy  80 ml

Ketchup z pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pomidory: myjemy, przekrawamy na cztery części i wkładamy do dużego garnka. Możemy podlać odrobinką wody. Włączamy ogień i czuwamy nad tym, żeby puszczające sok pomidory nie przywierały do dna. Od czasu do czasu mieszamy je łyżką. Garnka nie przykrywamy pokrywką, bo zależy nam na tym, by odparował nadmiar wody. Gotujemy około godziny.

  • Krok 2:

    Przecieranie: pomidory wylewamy partiami na sitko ustawione na kolejnym dużym garnku i trzemy je drewnianą pałką. Dzięki temu do garnka trafia czysty sok, a na sitku zostaje skórka i pestki, które odrzucamy na bok. 

  • Krok 3:

    Gotowanie po raz kolejny: trzymamy pomidory w garnku aż uzyskają gęstość pasaty. j(ma to miejsce mniej więcej po 60 minutach) i dodajemy do niej ulubione składniki np. cebulę, bazylię, tymianek. 

  • Krok 4:

    Dodatki: obieramy marchew ze skórki i trzemy ją na tarce. Dorzucamy do gotującej się pasaty. Obieramy z łusek cebulę i kroimy ją w kosteczkę. Przeciskamy przez praskę czosnek. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Na końcu dodajemy czosnek. Dorzucamy cebulę, czosnek i olej do pomidorowej masy. Gotujemy pasatę kolejne 30 minut, a potem dodajemy: 3 łyżki cukru, 8 łyżek octu jabłkowego, sól, pieprz, sproszkowaną, ostrą paprykę. Gotujemy jeszcze 5 minut.

  • Krok 5:

    Słoiki: myjemy, wyparzamy wrzątkiem, wlewamy do nich gorący ketchup i mocno zakręcamy. Wkładamy do szerokiego garnka wyściełanego ściereczką. Wlewamy letnią wodę do wysokości ¾ słoików. Włączamy gaz i od momentu zagotowania, trzymamy około 20 minut na minimalnym ogniu. Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem. I mamy już gotowy ketchup domowy babuni, idealny na zimę. 

Porady

  • Ketchup wyróżnia się słodyczą. Dlatego odmiany pomidorów użyte do jego produkcji powinny być lekko słodkawe. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku pomidory: śliwkowe, malinowe, paprykowe. 
  • Co zrobić, żeby ketchup był gęsty? Jeśli przetarta przez nas masa pomidorowa wolno się zagęszcza, dodajmy do niej obrane, skrojone jabłka, bez gniazd nasiennych. Zawierają one naturalne zagęszczacze w postaci pektyn, dzięki czemu ketchup staje się bardziej zwarty. Bardziej zawiesisty może zastępować sos. Makaron z ketchupem to tylko jeden z niewielu pomysłów na obiadowe danie na szybko. 
  • Jeśli chcemy, by przygotowany przez nas ketchup z pomidorów miał gładką konsystencję, przed wlaniem go do słoików, zmiksujmy go za pomocą blendera.  
  • Pieprz i ostra papryka dodają ketchupowi pikantności, dlatego dosypujmy je ostrożnie i próbujmy, czy smak przetworów nam odpowiada.  Jeśli lubimy naprawdę pikantny ketchup domowy dorzućmy tam imbir oraz czuszkię
  • Cebula nie jest koniecznym składnikiem ketchupu. Jeżeli nie lubimy jej smaku lub też nam po prostu szkodzi, możemy ją pominąć. 
  • Ketchup z pomidorów jest możliwy do wykonania na bazie gotowej pasaty. Zamiast więc 3 kg pomidorów, weźmy 1 kg pasaty i zacznijmy cały proces przygotowania przetworów od jej zagotowania.  
  • Możemy obrać pomidory ze skórki tuż przed duszeniem i usunąć z nich środek wraz z pestkami. Dzięki temu nie będziemy musieli później przecierać miąższu.  
  • Ile gotować ketchup z pomidorów? To wszystko zależy od odmiany pomidorów, które użyliśmy do jego wyrobu. Jeśli zawierają więcej wody, jak np. malinowe, proces ten może trwać dłużej niż w przypadku bardziej mięsistej odmiany dudenkova.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne