Zupa z topinamburu

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z topinamburu ma lekko orzechowy smak i kremową, aksamitną konsystencję. To doskonała propozycja na rozgrzewający obiad. Zawiera moc jarzyn i przyprawy korzenne. Zdobią ją chipsy ze słonecznika bulwiastego – gwiazdy tego dania – i kropelki aromatycznej oliwy. Przepis można z łatwością zmodyfikować na całkowicie roślinny lub odwrotnie, uzupełnić chrupiącym boczkiem. Poznajcie przepis na krem z topinamburu.

Składniki:

  • topinambur  500 g

  • marchewka  140 g

  • pietruszka  140 g

  • seler  140 g

  • cebula  120 g

  • por  150 g

  • ziemniaki  100 g

  • czosnek  1 ząbek

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • ziele angielskie  5 szt.

  • liść laurowy  4 szt.

  • gałka muszkatołowa  4 g

  • mleko  500 ml

  • woda  500 ml

Zupa z topinamburu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Topinambur: dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Najlepiej wyszorować go szczoteczką do warzyw. Jego skórka zawiera najwięcej witamin i minerałów, dlatego nie polecamy go obierać. 100 g bulw kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski i skrapiamy 15 ml oliwy. Mieszamy. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem. Resztę topinamburu kroimy na mniejsze kawałki (możemy włożyć go do wody z cytryną lub octem, żeby nie ściemniał przed obróbką termiczną).  

    Zupa z topinamburu – chipsy z topinamburu
  • Krok 2:

    Pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Por myjemy i plasterkujemy. Cebulę siekamy w piórka. Czosnek miażdżymy lub przeciskamy przez praskę.  

    Zupa z topinamburu – przygotowanie warzyw
  • Krok 3:

    Podsmażanie składników: w dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy dwie łyżki oliwy (30 ml). Wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Czekamy, aż uwolnią aromat pod wpływem ciepła. Dodajemy cebulę, por i czosnek. Podsmażamy je przez około 2 minuty, żeby się zeszkliły. 

    Zupa z topinamburu – podsmażanie składników
  • Krok 4:

    Gotowanie: wrzucamy do garnka pozostałe warzywa. Zalewamy je wodą i mlekiem. Jeśli chcemy, żeby nasza zupa krem z topinamburu była wegańska, możemy wykorzystać napój roślinny, na przykład kokosowy lub owsiany. Doprawiamy gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 15 minut, do miękkości warzyw.  

    Zupa z topinamburu – gotowanie
  • Krok 5:

    Blendowanie: wyławiamy z zupy liść laurowy. Miksujemy składniki na jednolity krem za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Doprawiamy krem solą i pieprzem. Jeśli wydaje nam się zbyt gęsty, dolejmy jeszcze odrobinę wody lub mleka. Żeby zupa z topinamburu była idealnie aksamitna i gładka, możemy ją dodatkowo przetrzeć przez gęste sito. 

    Zupa z topinamburu – blendowanie
  • Krok 6:

    Podanie: przelewamy krem do miseczki. Skrapiamy pozostałą oliwą. Dekorujemy chipsami z topinamburu i ulubionymi świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub lubczykiem.  Zupa będzie miała niezwykły aromat, jeśli dodamy do niej odrobinę oliwy truflowej i ozdobimy ją prażonymi orzechami włoskimi lub pieczoną ciecierzycą. Możemy podawać także z chrupiącym boczkiem.

    Zupa z topinamburu – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne