Zupa śledziowa

Przepis dostałam od mojej mamy. Zupa jest pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam!.

Dodany przez: agnieszka_j

Zupa śledziowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • maślanka, trzy szklanki
  • śmietana 18 %, 200 ml
  • woda, 500ml
  • cebula, trzy sztuki (duże)
  • ocet, 2 łyżki
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • płaty(filety) śledziowe, 3 lub 4 sztuki
  • ziemniaki, 0,5 kg

Przygotowanie

  1. Wodę przegotować, wystudzić. Dodać dwie lub trzy łyżki octu. Cebulę kroimy i wrzucamy do wody z octem. Dodajemy także filety śledziowe. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 15 minut. Póżniej dolewamy maślankę i śmietanę. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy drugą szklankę wody. Całość dokładnie wymieszać. Dodać pieprz i sól. Wstawić do lodówki. Zupa musi być zimna. Ziemniaki ugotować. Obrać, wyłożyć na talerz. Zupę podać na osobnym talerzu.
ryby woda obiad cebula maślanka filety śledziowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze