Zupa pomidorowa z ryżem i koperkiem

Zupa pomidorowa - popularna i zawsze smaczna

Dodany przez: buciol78

Zupa pomidorowa z ryżem i koperkiem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4l. wody
  • 2-3 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskiego
  • 1szt. kość wieprzowa ( ok.50dag )
  • 2 średniej marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1 pora ( biała część )
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200g.ryż biały ( 2 saszetki )
  • 100g. masła,lub margaryny
  • 200g. śmietany 18%
  • 200g. koncentratu pomidorowego (dobrej jakości )
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól,pieprz,magi,do smaku.

Przygotowanie

  1. Zupa pomidorowa - pyszna zupa pomidorowa zachwyci każdego. Moja ulubiona zupa pomidorowa z ryżem i koperkiem to proste danie. Polecam!
  2. Do garnka wlewamy wodę,wrzucamy kość,liść,ziele, i gotujemy wywar ok.1h.Marchewkę płuczemy obieramy i wrzucamy do wywaru gotujemy ją do miękkości wyciągamy i kroimy w drobną kostkę.Ryż gotujemy osobno,sposobem(patrz na opakowanie).Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę i szatkujemy drobniutko,wrzucamy do wywaru.Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę a następnie dodać koncsntrat podsmażać wszystko ok.5min na średnim ogniu mieszając.
  4. Całość posypujemy mąką robiąc zasmażkę.Łączymy z wywarem  energicznie mieszając trzepaczką.Śmietanę hartujemy w misce dodajemy do zupy.Doprawiamy do smaku. Zupa pomidorowa gotowa.
  5. Zupa pomidorowa najlepiej smakuje z ryżem i posiekanym koperkiem.
  6. Smacznego!
zupa pomidor ryż śmietana koncentrat
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze