Zupa cytrynowa z ryżem

pyszna zypa z cytryną....

Dodany przez: kaMisia13

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 1.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 25 dag włoszczyzny
  • 25 dag skrzydełek kurzych
  • 1 i 1/2 cytryny
  • 5 łyżek ryżu
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 łodyżki melisy
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka, razem z umytymi skrzydełkami.
  2. Zalać gorącą wodą i gotować przez około 45 minut na małym ogniu.
  3. Rosół przecedzić, posolić, wsypać opłukany ryż i gotować przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
  4. Cytryny umyć, cienko obrać, pokroić na plasterki, dodać do zupy.
  5. Z pozostałej połowy cytryny wycisnąć sok.
  6. Żółtka rozmieszać ze śmietanką i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlać do zupy i ogrzewać przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę doprawić do smaku solą, odrobiną białego pieprzu. Podawać z plasterkiem cytryny i listkiem melisy.
zupa śmietana cytryny włoszczyzna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze