Solferino-włoska zupa

Zupa o charakterze pomidorowej z małą zmianą w postaci groszku

Dodany przez: sylwiachmiel

Solferino-włoska zupa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 2.83 z 6 głosów)

Składniki

  • litr wywaru warzywnego \mięsno-warzywnego
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • biała część pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • łyżeczka cukru
  • szklanka śmietanki 18%
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 żółtka

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy wywar z pokrojonymi w cząstki ziemniakami i drobno posiekanym porem.Groszek odsączamy i połowę miksujemy na 'papkę'.Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Zdejmujemy garnek z ognia.Żółtka dokładnie mieszamy ze śmietanką i niewielką ilością zupy. Wlewamy do zupy.Wsypujemy świeży posiekany koperek i możemy juz nalewać zupę na talerze.
groszek zupa pomidory
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze