Zupa solferino

Ocena:

4.44 (212)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Zupa solferino to bardziej urozmaicona i sycąca wersja klasycznej pomidorowej. Znajdziemy w niej dodatkowo groszek zielony i ziemniaki, na smak ma również znaczący wpływ śmietana połączona z żółtkami. Wbrew pozorom robi się ją szybko i nie wymaga szczególnych umiejętności. Dobrze smakuje podana z ziołowymi grzankami. Zupę solferino warto dołączyć na stałe do naszego menu.

Składniki:

  • ziemniaki  500 g

  • por  2 szt.

  • groszek konserwowy  1 puszka

  • passata pomidorowa  360 g

  • bulion warzywny  1 l

  • czosnek  2 ząbki

  • cebula  1 szt.

  • żółtko  2 szt.

  • śmietana  120 g

  • sól  5 g

  • pieprz  1 szczypta

  • olej  15 ml

  • masło  15 g

  • mozzarella  100 g

Zupa solferino - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Przechodzimy do przygotowania porów, wykorzystujemy tylko białą część. W razie potrzeby zdejmujemy wierzchnią warstwę. Warzywa myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy w kostkę.

  • Krok 3:

    Do garnka wlewamy olej, dokładamy masło, rozgrzewamy je. Dodajemy pory i cebulę, solimy do smaku, podsmażamy krótko. Bezpośrednio do garnka przeciskamy czosnek. Smażymy jeszcze przez chwilę. Mieszamy od czasu do czasu, żeby uniknąć przypalenia, zwłaszcza czosnku, który przesmażony może stać się gorzki.

  • Krok 4:

    Dorzucamy ziemniaki, zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym, np. drobiowym lub drobiowo-wołowym. Gotujemy, pod koniec, zanim ziemniaki całkowicie zmiękną, dorzucamy groszek (odlewamy go z puszki). Zamiast konserwowego równie dobrze sprawdzi się mrożony lub w sezonie świeży.

  • Krok 5:

    Jak warzywa całkowicie zmiękną dolewamy passatę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • Krok 6:

    Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkami, dolewamy do zupy. Można ją wcześniej zahartować, najpierw dolewając do śmietanki kilka łyżek zupy, mieszając po każdej i dopiero dolać ją do zupy.

  • Krok 7:

    Gorącą zupę solferino przelewamy do miseczek i posypujemy startą mozzarellą (ścieramy twardy kawałek sera lub kupujemy gotowy produkt). Wierzch można dodatkowo ozdobić zieloną częścią pora pokrojoną w cienkie, podłużne paski.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne