Zupa cebulowa

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 50 minut Porcja: 260 kcal Składniki na 4–6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Zupa cebulowa

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
260 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 12 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 dużych cebul
  • 6 łyżek masła
  • łyżka mąki
  • 1 i 1/2 l wywaru warzywnego
  • 4 kromki bułki
  • 5 dag sera gruyère lub ementalera
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżka tymianku
  • listek laurowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
  2. Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje, wlać gorący wywar. (Może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion.)
  3. Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.
  4. Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.
obiad Francja zupa cebula zupa cebulowa ementaler
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze