Żeberka "Palce lizać"

Pyszne żeberka - polecam!

Dodany przez: kasiunia

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • ok. 1,5 kg żeberek
  • 10 łyżek ketchupu
  • 1 cebula
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 3 łyżeczki musztardy grillowej
  • 1 torebka przyprawy do żeberek

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić na kawałki, tak aby w każdym były 2-3 kości. Natrzeć połową przyprawy do żeberek i odstawić w chłodne miejsce.
  2. Przygotować glazurę: do garnka wlać ketchup, miód, ocet, musztardę, dodać resztę przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę i całość zagotować od czasu do czasu mieszając. Pozostawić na małym ogniu jeszcze przez 15 min.
  3. Żeberka wstawić na 20 min do nagrzanego do 150C piekarnika.
  4. Następnie posmarować glazurą i piec ok. 60 min, jak najczęściej przewracając i smarując glazurą.
mięso miód obiad ketchup żeberka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze