Tort stracciatella

Ocena:

4.39 (163)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Intensywnie czekoladowe blaty ciasta, przełożone kremem mascarpone z drobinkami czekolady. Tort stracciatella z pewnością będzie słodką niespodzianką nie tylko dla fanów czekolady. To idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty, a także tort na specjalne okazje takie jak urodziny. Przepis na tort stracciatella nie jest zbyt skomplikowany, a jego smak i wygląd naprawdę robią wrażenie. Zobacz, jak zrobić tort stracciatella i przygotuj wyśmienity deser, przypominający te pochodzące z najlepszych cukierni.

Składniki:

  • gorzka czekolada  150 g

  • czekolada mleczna  200 g

  • jajka  6 szt.

  • śmietana kremówka  400 ml

  • masło  15 g

  • mascarpone  200 g

  • mąka  100 g

  • sól  1 szczypta

  • kakao  20 g

  • cukier  125 g

Tort stracciatella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić tort stracciatella? Zaczynamy od przygotowania ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, dosypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Dodajemy białka i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę dzielimy na trzy części i przelewamy do 3 wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic (15–17 cm) lub trzykrotnie powtarzamy czynności, aby otrzymać 3 czekoladowe blaty. Pieczemy 10 min. Odstawiamy do ostudzenia.

  • Krok 2:

    W kolejnym kroku przystępujemy do przygotowania kremu do tortu stracciatella. W tym celu czekoladę gorzką (100 g) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę (200 ml) i mascarpone przekładamy do miski i ubijamy razem trzepaczką przez około 3 min. Dodajemy 3/4 wiórków czekoladowych, resztę zachowujemy do dekoracji. Całość delikatnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Blat czekoladowy umieszczamy w tortownicy, wykładamy połowę kremu stracciatella, przykrywamy drugim blatem, rozprowadzamy na nim resztę kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz. Przystępujemy do zrobienia ganache czyli kremu składającego się z rozpuszczonej czekolady i śmietanki. Oba rodzaje pozostałej czekolady ścieramy na tarce. Śmietankę (200 ml) podgrzewamy w rondelku, wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy, aż powstanie gęsty krem. Smarujemy nim obficie wierzch i boki schłodzonego tortu. Staramy się zrobić to równomiernie. Wierzch posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Tort stracciatella przechowujemy w lodówce, bądź innym chłodnym miejscu. 

Porady

  • Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
     
  • Do serwowania tortu stracciatella idealnie sprawdzi się szklana patera, na której nasz deser będzie się prezentował jeszcze lepiej!
     
  • Tort stracciatella doskonale smakuje również z dodatkiem owoców. Możemy nimi przełożyć nasz tort. Dobrze sprawdzą się np. maliny.
     
  • Tort możemy dowolnie przyozdabiać. Doskonale komponują się z nim świeże owoce, które możemy ułożyć na wierzchu. Ciekawym pomysłem jest również zrobienie czekoladowych grubych wiórków. Wystarczy, że zeskrobiemy je nożem z tabliczki czekolady i ułożymy na torcie. Efekt końcowy naprawdę zachwyca.
     
  • Kupując czekoladę, zwróćmy uwagę na jej skład. Najlepiej wybrać tą, która ma jak najwięcej kakao w swoim składzie.
     
  • Jeśli obawiamy się, że nasz tort stracciatella będzie miał nieco za suchy biszkopt, możemy go nasączyć. W tym celu możemy wykorzystać zarówno kawę, herbatę jak i słynny poncz. Dzięki temu nasze ciasto będzie naprawdę wilgotne i delikatne w smaku.

Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne