Tarta ziemniaczana z serem pleśniowym

Ocena:

4.47 (159)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Prosta i efektowna tarta ziemniaczana z serem pleśniowym i aromatycznymi ziołami. Na spodzie z kruchego lub francuskiego ciasta, młode ziemniaki zapieczone z serem pleśniowym i śmietaną. Pyszne!

Składniki:

  • ciasto francuskie  1 szt.

  • ziemniaki  500 g

  • śmietana  1 szklanka

  • żółtko  1 szt.

  • ser pleśniowy  200 g

  • tymianek  2 gałązki

  • rozmaryn  3 gałązki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Tarta ziemniaczana z serem pleśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciastem wylepiamy formę do tarty o śr. 22 cm. Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plastry. W średnim rondlu plasterki ziemniaków zalewamy wodą, do 5 cm ponad powierzchnię. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, ok. 10 min. Odlewamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.

  • Krok 2:

    Plastry ziemniaków nakładamy na przygotowany spód tak, aby na siebie zachodziły, w koncentrycznych kręgach. Ziemniaki posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Śmietankę ubijamy z żółtkiem i wylewamy na tartę. Posypujemy posiekanymi ziołami, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 45–50 min, aż zacznie bulgotać i rumienić się. Studzimy w formie, podajemy na ciepło lub na zimno. Z dużą ilością zielonej sałaty, dla równowagi.

Porady

W przepisie wykorzystujemy:

  • krążek ciasta francuskiego lub gotowego, niesłodzonego ciasta kruchego. Jeśli chcecie, zróbcie domowy przepis na kruche ciasto
  • młode ziemniaki
  • gęstą śmietanę
  • duże żółtko
  • świeży tymianek i rozmaryn
  • ser pleśniowy z niebieską pleśnią

Bardzo dekoracyjnie będą wyglądały małe młode ziemniaki z czerwono-różową skórką. Z tej samej ilości produktów możemy przygotować ok. sześciu indywidualnych tartaletek. Zamiast rozmarynu warto wykorzystać inne, dobrze harmonizujące z ziemniakami i wyrazistym serem zioła, np. świeży estragon czy tymianek. Pamiętajmy, że to nie jest quiche – po upieczeniu nadzienie pozostanie miękkie i kremowe, a nie jędrne i zwarte. Właśnie tekstura jest największą zaletą tej tarty.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne