Figi zapiekane z serem pleśniowym i orzechami

Połączenie fig, sera pleśniowego i orzechów jest wyjątkowo smaczne.

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6–12 dojrzałych fig
  • 2 łyżki octu sherry
  • 100 ml czerwonego wina (lub czerwony sok winogronowy)
  • 5 dag połówek orzechów włoskich
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 łyżki jasnego miodu
  • serek brie lub camembert
  • chrupiąca bagietka

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Figi nacinamy na krzyż od góry, uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie.
  2. Ocet mieszamy z winem lub sokiem z winogron i wylewamy na figi.
  3. Rozrzucamy orzechy i lekko rozgnieciony tymianek (dla wydobycia aromatu).
  4. Polewamy wszystko cienką strużką miodu. Pieczemy 15–20 min, aż figi zaczną się lekko karmelizować.
  5. Ser kroimy na kawałki, umieszczamy w środku rozciętych fig i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 min.
  6. Danie podajemy wprost na stół z chrupiącą bagietką. Pasuje do niego wino, którego użyliśmy do zapieczenia fig.
  7. Fig nie musimy faszerować: możemy ser – pleśniowy brie lub camembert, ewentualnie kozi z pleśnią – ułożyć pośrodku naczynia, kiedy już figi się lekko skarmelizują, i zapiekać je dalej. Po nacięciu skórki ser powinien się pięknie rozlać i wówczas za pomocą porwanych, chrupiących kawałków bagietki będziemy go wyjadać wraz z wytworzonym sosem i rozgrzanymi owocami.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
orzechy ser pleśniowy figi świat serów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze