Tarta dyniowa

Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 1 godz 20 minut Porcja: 160 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Tarta dyniowa

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
160 kcal
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 85 dag dyni
  • 20 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • łyżka cukru
  • 12 dag masła
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. ■ Dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić, ułożyć na blasze, piec ok. 40 min w temp. 200°C. Ostudzić.
  2. ■ Mąkę zagnieść z masłem, cukrem i kilkoma łyżkami wody. Ciastem wylepić natłuszczoną, okrągłą blaszkę, formując brzeg, wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. ■ Dynię zmiksować. Dodać jajka, śmietanę, skórkę z cytryny i kilka łyżek wody, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piec 40 minut w temp. 200°C.
dynia warzywa wegetariańska tarta wegetariańskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze