Szynka z dzika

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 530 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Szynka z dzika

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
530 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • szynka z młodego dzika (ok. 2 kg)
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • po 5 ziaren jałowca i pieprzu
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pozbawić kości, umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  2. Szynkę zrumienić na rozgrzanym oleju z łyżką masła.
  3. Resztę masła stopić. Mięso przełożyć do brytfanny, polać masłem, obłożyć plasterkami czosnku. Piec w temperaturze 200°C, licząc 20 minut na każdy kilogram (mięso powinno pozostać wewnątrz różowe). Po upieczeniu szynkę trzymać w cieple.
  4. Do sosu z pieczenia wlać bulion, dodać jałowiec i pieprz, wlać śmietankę, chwilkę pogotować. Szynkę pokroić w plastry. Sos przyprawić, podawać w sosjerce.
  5. NASZA RADA
  6. Szynka jest też pyszna na zimno z sosem z tartego chrzanu, konfitury z czerwonych porzeczek, musztardy i szczypty soli.
mięso dziczyzna szynka z dzika
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze