Szarlotka wspaniała

Prosta i łatwa szarlotka na kruchym cieście dla każdego łasucha !

Dodany przez: lexi27

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 4 i 1/2 szklanki mąki (50 dkg)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 litrowy słoik musu jabłkowego

Przygotowanie

  1. Margarynę, mąkę, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia posiekac nożem i wyrobic ciasto. Po wyrobieniu podzielic ciasto na 2 cześci. Pierwszą cześc wyłożyc na blaszkę, polac surowym białkiem z 1 jajka i posypac tartą bułką oraz ponakłówac widelcem. Nałożyc na nią mus jabłkowy, a wierzch przykryc drugą cześcią ciasta lub ułożyc w szachownicę. Wierzch posmarowac roztrzepanym żółtkiem.
  2. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ciasto polukrowac.
deser szarlotka ciasto jabłecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze