Steki z tequilą i salsą fasolową

Ocena:

4.44 (193)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Smażenie: 6 minut
Porcja: 465 kcal
Składniki 4 porcje

Składniki:

  • 4 steki wołowe (każdy po 20 dag)
  • kieliszek tequili
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szalotki
  • 3 łyżki oliwy
  • 20 dag czarnej lub czerwonej fasolki z puszki
  • sól
  • łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki ostrego keczupu
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry do przybrania
  • 3 łyżki oleju

Steki z tequilą i salsą fasolową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Za pomocą strzykawki równomiernie wstrzyknąć w mięso tequilę. Steki przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, odstawić na 30 minut.
  • Papryczki umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, wyciąć białe części, drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Cebulki umyć i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić papryczkę, czosnek i cebulę. Dodać fasolkę i krótko smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wszystko zmiksować razem z keczupem i 2 łyżeczkami wody. Gotową salsę jeszcze raz doprawić, przełożyć do miseczki, przybrać kolendrą.
  • Na patelni rozgrzać olej i usmażyć steki, każdy przez 3–4 minuty. Posolić. Steki podawać z salsą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne