Steki z gruszkami w sosie orzechowym

Ocena:

4.56 (196)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 300 kcal

Składniki:

  • 4 steki z polędwicy wołowej (po ok. 12 dag)
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 duże gruszki
  • 3 czerwone cebule
  • łyżka rodzynek
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka cukru
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz

Steki z gruszkami w sosie orzechowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Cebule obrać z łupin, pokroić w piórka.
  • Steki usmażyć na oleju po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i mielonym pieprzem, owinąć dokoła plastrem boczku. Przełożyć do brytfanny, obłożyć gruszkami i cebulą, posypać rozmarynem. Brytfannę wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 100 C.
  • Cukier zrumienić na patelni, wlać wino, dodać rodzynki i orzechy, wymieszać, zagotować. Sosem polać kotlety.
  • Ziarna kolorowego pieprzu utłuc, posypać nimi steki.

Porady

Zobacz też, jak zrobić Tournedos z kozim serem i szparagami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne