Stek z rozbratla

Ocena:

4.5 (163)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Stek z rozbratla to danie z najwyższej jakości mięsa. Idealnie smakuje z sosem musztardowym, oprószone pikantnym chilli i posiekaną natką pietruszki. Stek z rozbratla świetnie sprawdzi do sosu pieczeniowego, z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub frytek. Spróbujcie przygotować stek z rozbratla na niedzielny obiad. 

Składniki:

  • wołowina  450 g

  • sól  1 łyżeczka

  • chili  0.5 łyżeczki

  • natka pietruszki  2 łyżki stołowe

  • olej  2 łyżki stołowe

  • pieprz  1 szczypta

  • masło  4 łyżki stołowe

  • gorczyca  4 łyżeczki

  • musztarda dijon  2 łyżki stołowe

Stek z rozbratla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso kroimy na steki, osuszamy je ręcznikiem kuchennym i nacieramy solą, chili i natką pietruszki. Odstawiamy do lodówki bez przykrycia na 2–8 godz.

    stek-wolowy-fot.iStock-
  • Krok 2:

    Na masło musztardowe: w miseczce łączymy masło z gorczycą w proszku i musztardą diżońską. Dzielimy na 4 porcje, układamy na talerzu wyłożonym folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Na patelni grillowej lub żeliwnej rozgrzewamy olej lub masło klarowane i smażymy steki na dużym ogniu. Jeżeli mają być krwiste, zajmie to 5–7 min z obu stron. Przekładamy steki z patelni na talerze. Na każdym z nich układamy porcję masła musztardowego i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Stek wołowy możemy podać z frytkami lub opiekanymi ziemniaki.

    musztarda-fot.iStock-min

Porady

Przepis na stek z rozbratla:

  • 450 g rozbratla wołowego bez kości
  • łyżeczka gruboziarnistej soli
  • suszone chilli
  • posiekaną natkę pietruszki
  • masło klarowane lub olej
  • masło musztardowe wykonane z 4 łyżek miękkiego masła, 4 łyżeczek mielonej gorczycy oraz 2 kopiastych łyżek musztardy diżońskiej
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Rozbratel to mięso z części grzbietowej tuszy wołowej. Najwyższej jakości mięso ma jasnoczerwony, żywy kolor i średnie przerosty tłuszczu. Jest doskonałe do pieczenia, duszenia oraz smażenia lub grillowania w formie steków. Stek z rozbratla często, po zmieleniu, używa się go także jako surowca na burgery.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne