Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowej Marynacie

Marynowanym stekiem zachwyci się każdy mężczyzna.

Dodany przez: medon

Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowej Marynacie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ----------------------------------------------
  • 9 Szt. Steków z polędwicy wołowej (małe)
  • Oliwa extra vergine ( do smażenia )
  • ------------------------------------
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • Oliwa extra vergine ( do marynowania )
  • 4 Ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
  • 2 Liście laurowe ( bardzo drobno pokruszone )
  • 1 Łyżeczka szalotki
  • 1 Łyżeczka szałwi
  • 1 Łyżeczka tymianku
  • 1 Łyżeczka rozmarynu
  • 1 Łyżeczka bazylii
  • 1 Łyżeczka oregano ( suszonego )
  • Przyprawy: Czarny pieprz ( grubo zmielony )
  • ----------------------------------------------

Przygotowanie

  1. ► W naczyniu mieszamy składniki na marynatę, nacieramy nią steki z obu stron. Szczelnie zamknięte wkładamy na całą noc do lodówki. Po procesie marynowania / Osączamy z nadmiaru oliwy /.
  2. ► Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony, żeby uzyskać zrumieniony i jasnoróżowy w środku stek, krwiste lub bardziej wysmażone oczymamy dozując czas smażenia.
  3. ► Grube steki po podsmażeniu zawinąć w folię aluminiową i pieć w podgrzanym przez 5 minut piekarniku około 10 minut w 180C / Termoobieg /.
mięso obiad polędwica wołowa oliwa extra vergine
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze