Staropolska nalewka z pigwy

Korzystając z owoców jesieni postanowiłam zrobić rozgrzewającą i jakże bogatą w wit.C nalewkę

Dodany przez:

Staropolska nalewka z pigwy

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.24 z 59 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • - 1 kg pigwy,
  • - 1,5-2 kg cukru,
  • - 1l spirytusu rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1

Przygotowanie

  1. Dojrzałe owoce pigwy pokroić w kawałki, zasypać warstwowo cukrem w szklanym słoju. Słój przykryć gazą lub pergaminem. Po tygodniu zlać sok do butelek. Pozostałe w ten sposób owoce zalać spirytusem i szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie odparował. Po ok.6-8 tygodniach nalewkę zlać do butelek i delektować się smakiem :)
  2. Pozostałe po odsączeniu owoce można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia keksu.
przetwory drinki obiad przekąska kolacja deser sos napoje nalewki pigwa nalewka spirytus owoce sezonowe na rozgrzewkę
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze