4.44 (163)
Sernik z białą czekoladą to kremowy, aksamitny deser na spodzie z herbatników. Tradycyjna masa twarogowa wzbogacona o jeden kluczowy składnik zyskuje całkiem nowe oblicze, a jednocześnie ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Jego wierzch dekoruje szybka czekoladowa polewa, ale można też wykorzystać ulubione, sezonowe owoce, sos karmelowy i dowolne posypki. Sprawdźcie, jak zrobić aksamitny sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie z ciasteczek.
herbatniki 150 g
masło 145 g
mąka ziemniaczana 50 g
biała czekolada 300 g
twaróg 1 kg
cukier drobny 160 g
ekstrakt waniliowy 3 ml
jajka 5 szt.
Roztapiamy 50 g masła w rondelku. Odstawiamy do przestudzenia. Wkładamy herbatniki do woreczka strunowego i uderzamy je wałkiem, żeby uzyskać okruszki. Możemy też rozdrobnić ciasteczka za pomocą malaksera. Łączymy je z płynnym masłem. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Tortownicę o średnicy 22 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w niej masę z ciastek. Dociskamy ją grzbietem łyżki, żeby powstał zwarty, równy spód. Wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowywania masy na sernik z czekoladą.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Wrzucamy 200 g białej czekolady do szklanej, żaroodpornej miski. Zagotowujemy wodę w rondelku. Opieramy naczynie na jego krawędziach, najlepiej tak, żeby spód nie dotykał wrzątku. Czekolada powinna powoli roztapiać się pod wpływem działania pary wodnej. Jest to najbezpieczniejszy sposób, ponieważ zbyt wysoka temperatura sprawia, że masło kakaowe zaczyna oddzielać się d omiazgi i tworzą się nieestetyczne grudki. Jeśli chcemy uzyskać aksamitną płynną czekoladę, cały czas mieszajmy ją silikonową szpatułką i podgrzewajmy kąpiel wodną na małym ogniu.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Oddzielamy białka od żółtek. W oddzielnej, dużej misce umieszczamy zmielony twaróg (najlepiej półtłusty lub tłusty, da się też przyrządzić sernik z białą czekoladą i mascarpone), drobny cukier do wypieków, 80 g miękkiego masła i ekstrakt waniliowy. Biały ser możemy przygotować samodzielnie, wykorzystując maszynkę do mielenia mięsa, lub kupić gotowy w sklepie. Warto wtedy zwrócić uwagę na jego skład, powinien to być czysty twaróg dobrej jakości, o zwartej konsystencji. Dodajemy do miski żółtka, po czym miksujemy masę na średnich obrotach przez 3 minuty. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo wlewamy roztopioną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników (krótko, żeby nie napowietrzyć masy, inaczej sernik szybko opadnie w piekarniku).
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
W osobnym naczyniu ubijamy białka (możemy dodać szczyptę soli, która działa jako stabilizator), aż powstanie sztywna piana. Dodajemy je do masy serowej. Mieszamy całość za pomocą łopatki, płynnymi, okrężnymi ruchami, aż składniki całkowicie się połączą. Nie używajmy do tego miksera na wysokich obrotach, żeby piana nie opadła. Wtedy oddzielne ubijanie białek mija się z celem.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Wylewamy masę na schłodzony spód z ciasteczek. Wyrównujemy wierzch. Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 165°C (tryb góra-dół). Żeby sernik z białej czekolady nie pękał w trakcie, możemy wstawić go do kąpieli wodnej lub po prostu umieścić na dolnej półce piekarnika naczynie z wrzątkiem. Wytwarzająca się para wodna sprawia, że sernik wychodzi wilgotny i aksamitny. Pieczemy go przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130°C i czekamy jeszcze 60 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Sernik powinien studzić się stopniowo, inaczej opadnie. Trzymajmy go w ciepłym urządzeniu jeszcze przez około 15–30 minut.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Podgrzewamy pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali. Łączymy ją z łyżką masła lub oleju (na przykład kokosowego). Mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Dzięki dodatkowi tłuszczu polewa z białej czekolady na sernik będzie się ładnie błyszczała. Dekorujemy nią całkowicie wystudzone ciasto. Wierzch warto posypać wiórkami czekoladowymi. Dobrym pomysłem na ozdobę deseru wiosną i latem są świeże, sezonowe owoce, na przykład maliny. Świetnie smakuje także sernik z białą czekoladą i karmelem. Żeby go zrobić, możemy wykorzystać przepis na argentyński kajmak dulce de leche.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa