SERNIK POD KOKOSOWA PIERZYNKA

Ser i kokos wspaniałe połączenie:)

Dodany przez: Renii

SERNIK POD KOKOSOWA PIERZYNKA

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
  • olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika. Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 miut, aż pianka się zezłoci.
ser deser sernik ciasto kokosy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze