Racuchy wigilijne

Pyszny deser wigilijny.

Dodany przez: Piotr Z

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1)50 dag. mąki pszennej (3 szklanki)
  • 2)6 dag. margaryny (1/4 kostki)
  • 3)3 dag. drożdży
  • 4)4 łyżeczki cukru pudru(40g.)
  • 5)szklanka mleka(250g.)
  • 6)3 duże żółtka
  • 7)2 i ½ łyżki spirytusu
  • 8)1 łyżeczka od herbaty zapachu rumowego
  • 9)4 łyżki soku z cytryny( wykorzystać 2 duże cytryny)

Przygotowanie

  1. Sporządzenie:
  2. 1)Przesiewamy mąkę
  3. 2)Przygotowujemy rozczyn:
  4. W misce rozgniatamy 3 dag. drożdży z cukrem pudrem
  5. gdy drożdże staną się płynne, dodajemy 2 czubate łyżki mąki,
  6. dobrze mieszamy łyżką, by nie było grudek, następnie,
  7. dodajemy 2 łyżki mleka i ostrożnie mieszamy i odstawiamy do wzrostu w ciepłe miejsce.
  8. 3)Topimy masło i podgrzewamy mleko.
  9. 4)Ucieramy 3 żółtka z 3 łyżeczkami cukru pudru.
  10. 5)Mieszamy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, mąkę, ciepłe mleko, cukier puder, dodajemy sok z cytryny oraz zapach rumowy
  11. 6)Wyrabiać ciasto ręcznie, dodając po trochu ciepłe, stopione masło.
  12. Wyrabiamy długo, aż ciasto przestanie się kleić do dna naczynia.
  13. 7)Dodajemy 2 i ½ łyżki spirytusu i jeszcze trochę wyrabiamy.
  14. Formujemy kulę i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut do wzrostu pod przykryciem.
  15. 8)Łyżką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy ciasto i wkładamy na rozgrzany tłuszcz.(podobnie, jak kluski „kładzione”).
  16. 9)Smażymy na gorącym oleju na małym gazie na złoto-rumiany kolor(ok.20min.) Otrzymamy 30 dużych sztuk.
  17. 10)Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  18. 11)Najbardziej smaczne są racuchy tuż po upieczeniu.
wigilia mąka drożdże spirytus
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze