Pierogi z tofu

Ocena:

4.46 (198)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pierogi z tofu to smaczna alternatywa dla klasycznych dań mącznych. Przygotowane na bazie ciasta pszenno–razowego, wypełnione farszem z kaszy gryczanej, pora i wędzonego tofu smakują obłędnie. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na pożywny obiad, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • mąka razowa  300 g

  • mąka pszenna  40 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  2 szczypta

  • pieprz  2 szczypty

  • kasza gryczana  300 g

  • tofu  180 g

  • por  110 g

  • masło  10 g

Pierogi z tofu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto pszenno–razowe: Oba rodzaje mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę soli oraz jajko i dokładnie mieszamy masę. Wlewamy do niej pół szklanki ciepłej wody i zagniatamy z niej elastyczne ciasto.

  • Krok 2:

    Farsz z tofu i kaszą gryczaną: Kaszę gotujemy na sypko. Pora płuczemy, osuszamy. Jego białą część kroimy w cienkie plasterki, a następnie szklimy na maśle. Tofu kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy farsz pieprzem i solą.

  • Krok 3:

    Pierogi z tofu: Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Przy pomocy szklanki lub wykrawacza wycinamy z niego kółka. W ich środek równomiernie rozkładamy farsz, a następnie sklejamy ze sobą ciasta. Pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Po upływie około 4–5 minut od ich wypłynięcia wyciągamy je przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy z smażoną cebulką lub innym ulubionym dodatkiem. 

Porady

  • Ciasto na pierogi powinno mieć elastyczną i miękką konsystencję, którą łatwo rozwałkować. 
  • Do masy należy dodać ciepłą, ale nie gorąca wodę. Jeżeli będzie ona miała zbyt wysoką temperaturę, masa może wyjść zbyt miękka i będzie rozpadać się podczas gotowania. 
  • Jeżeli chcecie przygotować wegańskie pierogi z tofu, możecie pominąć dodatek jajka, a masło zastąpić jego roślinnym odpowiednikiem.
  • Do wykrawania pierogów dobrze sprawdzi się szklanka wykonana z cienkiego szkła lub specjalna foremka w kształcie koła.
  • Zarówno ciasto, jak i gotowe pierogi razowe można mrozić. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość przez kilka miesięcy. Z uwagi na dość długi czas ich przygotowania, warto od razu ulepić je w większej ilości. Przed włożeniem ich do zamrażalki, polecamy ułożyć je na papierowej tace i owinąć folią aluminiową – zapobiegnie to ich sklejaniu.
  • By zminimalizować ryzyko przyklejania i rozrywania się ciasta, polecamy rozwałkowywać je na stolnicy wykonanej z silikonu lub na podsypanym mąką blacie.
  • Lepienie pierogów ułatwi specjalna, składana foremka. Wystarczy ułożyć na niej wycięty z ciasta okrąg, w jego środek nałożyć farsz, a następnie złożyć ją na pół.
  • Jeżeli wolicie pierogi pieczone, możecie po zlepieniu umieścić je na około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem mąki razowej, możecie przygotować ciasto wyłącznie na bazie mąki pszennej.
  • Dla najlepszych efektów polecamy przygotować danie z dodatkiem wędzonego tofu.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pierogi z tofu – przepis

Choć tofu najczęściej przyrządza się z warzywami lub makaronem, stanowi ono fantastyczny dodatek do farszu na pierogi. W połączeniu z szpinakiem i suszonymi pomidorami smakuje obłędnie. Dobrze komponuje się również z kaszą gryczaną czy jaglaną. Sprawdzi się zarówno w przepisach na słono, jak i na słodko. Polecamy dodać je do klasycznych pierogów z jagodami lub wiśniami i cukrem wanilinowym

Na bazie tofu można też przygotować wegańskie pierogi ruskie. Wystarczy wymieszać je z ugotowanymi ziemniakami, podsmażoną na złoto cebulką, wodą z kiszonych ogórków i przyprawami. Polecamy serwować je w towarzystwie roślinnej śmietany lub wegańskich skwarek z pietruszki.

Czy mąka razowa jest zdrowa?

Odpowiedź na powyższe pytanie nie jest oczywista. Mąka określana jako razowa może być produkowana z różnych rodzajów zbóż. W sklepach możemy więc znaleźć zarówno pszenną, żytnią, orkiszową, jęczmienną, jak i gryczaną mąkę razową. Jej cechą charakterystyczną jest fakt, iż użyte w procesie produkcji zboża są mielone w całości. Rozpoznać ją można po ciemniejszym odcieniu i grubej konsystencji. 

Spośród wszystkich rodzajów mąki razowej najpopularniejsze są jej dwa rodzaje – pszenna i żytnia. Są one polecane przez dietetyków ze względu na zawartość witamin z grupy B, żelaza, selenu, magnezu, cynku i fosforu. Produkty na bazie mąki razowej są z reguły bardziej sycące. Dodatkowo nie powodują nagłych wyrzutów insuliny, przez co ich spożywanie zaleca się w szczególności osobom borykającym się z cukrzycą.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne