Tom Kerridge

Polędwica z jelenia pieczona z dynią i solą syczuańską

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Polędwica z jelenia to niezwykle delikatne mięso i soczyste, a przy tym również zdrowe. Upieczone na dużych kawałkach dyni, z wyrazistymi przyprawami, będzie daniem popisowym na święta i każdą inną ważną uroczystość lub po prostu na niedzielny obiad. Dodatkowe składniki świetnie podkreślają smak i aromat dziczyzny. Pieczoną polędwicę z jelenia możemy traktować jako samodzielne danie, a jeśli zależy nam na bardziej sycącej wersji, to upieczmy razem z nią kawałki ziemniaków.

Składniki:

  • dynia  1 szt.

  • szałwia  8 liści

  • syrop klonowy  60 ml

  • szalotka  1 szt.

  • masło  40 g

  • mięso z jelenia  600 g

  • pieprz syczuański  10 szt.

  • sól kamienna  15 g

  • rozmaryn  10 g

Polędwica z jelenia pieczona z dynią i solą syczuańską - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy go do 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

  • Krok 2:

    Przygotowanie: dynię kroimy na półksiężyce, przekładamy do brytfanki razem z szałwią, syropem klonowym i szalotkami w brytfannie. Dokładnie mieszamy, tak żeby wszystkie składniki były dobrze pokryte syropem. Dodajemy połowę masła i posypujemy solą.  A następnie wkładamy do piekarnika na 45 minut lub do momentu, aż dynia będzie miękka.

  • Krok 3:

    Polędwica z jelenia: warzywa się pieką, a my w tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i resztą masła. Gdy się spieni, kładziemy ostrożnie polędwicę z jelenia i obsmażamy tak szybko, jak to możliwe. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Jak warzywa się upieką, kładziemy na nich dziczyznę i pieczemy przez przez kolejne 15-20 minut.

  • Krok 4:

    Doprawianie: w czasie, gdy danie się piecze zajmujemy się stworzeniem mieszanki przyprawowej. Do moździerza (lub innego naczynia), dodajemy pieprz syczuański w ziarnach, sól i rozmaryn. Ucieramy - ale zależy nam na uzyskaniu grubej przyprawy. Gdy dziczyzna będzie upieczona, wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Gdy odpoczywa, smarujemy ją glazurą z patelni i posypujemy obficie mieszanką przypraw. Pieczoną polędwicę z jelenia podajemy z dynią i solą syczuańską.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com  https://www.bbcgoodfood.com/recipes/roast-venison-loin-pumpkin-sichuan-salt

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne