Artur Rogalski
4.48 (208)
Jajka faszerowane w skorupkach smażone na maśle to wielkanocny przysmak, którego nie może zabraknąć podczas uroczystego posiłku. Kremowe nadzienie z masy jajecznej ze szczypiorkiem pokrywa apetyczna, rumiana panierka z bułki tartej. Wierzch przystawki warto udekorować świeżym koperkiem. Danie świetnie komponuje się z sosem chrzanowym lub tatarskim. Podpowiadamy, jak zrobić jajka faszerowane smażone w skorupkach.
jajka 6 szt.
masło 30 g
sól 3 g
pieprz 2 g
szczypiorek 0.5 pęczka
koperek 0.25 pęczka
bułka tarta 40 g
Gotujemy jajka na twardo. Umieszczamy je w rondelku i zalewamy wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po upływie 8 minut przekładamy jajka do kąpieli z lodem, żeby od razu zatrzymać obróbkę termiczną. Czekamy, aż całkowicie wystygną. Jeśli przygotowujemy jajka faszerowane smażone na Wielkanoc, dobrym pomysłem jest zafarbowanie ich wcześniej łupinami cebuli.
Przekrajamy jajka w skorupkach wzdłuż za pomocą ostrego i cienkiego noża. Trzeba to zrobić szybkim i zdecydowanym ruchem, żeby cięcie było równe. Ostrożnie wydrążamy zawartość (białka razem z żółtkiem), tak żeby skorupki nie popękały. Wkładamy jajka do miseczki i rozgniatamy widelcem (można je też drobno posiekać).
Opłukujemy szczypiorek w zimnej wodzie i osuszamy go na ręczniku papierowym, po czym siekamy. Wsypujemy do rozgniecionego jajka. Dodajemy także 2 łyżki miękkiego masła (około 20 g). Mieszamy nadzienie. Doprawiamy je solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Możemy także połączyć je z majonezem lub gęstą śmietaną. Dzięki temu jajka faszerowane w panierce będą miały jeszcze bardziej kremowe wnętrze.
Nakładamy masę jajeczną z masłem i szczypiorkiem do wydrążonych skorupek. Posypujemy farsz bułką tartą, tak żeby równomiernie go pokryć. Lekko dociskamy panierkę, upewniając się, że nie będzie odpadać podczas obróbki termicznej. Jeśli chcemy trochę urozmaicić tradycyjny przepis na jajka faszerowane w skorupkach, możemy wymieszać bułkę tartą z drobno posiekanymi orzechami, na przykład włoskimi lub laskowymi.
Roztapiamy pozostałe masło na patelni. Układamy na niej połówki jajek bułką tartą do dołu. Smażymy prze kilka minut na średniej mocy palnika, aż panierka się zarumieni. Możemy przykryć patelnię, żeby dobrze zagrzać jajka na całej powierzchni, lub przekręcić połówki na drugą stronę i jeszcze przez chwilę podpiekać.
Układamy jajka w rumianej panierce na specjalnej paterze z wgłębieniami lub półmisku. Dekorujemy koperkiem. Możemy też wykorzystać natkę pietruszki lub rzeżuchę, ważne, żeby ozdobić wierzch świeżymi, zielonymi listkami lub kiełkami. Serwujemy na ciepło. Do faszerowanych jajek pasują takie dodatki jak chrzan wielkanocny lub sos tatarski.
Porady
- Potrawę można przygotować dzień wcześniej, a usmażyć tuż przed podaniem. Jajka należy wtedy wyjąć z lodówki godzinę wcześniej.
- Jeśli chcemy nieco urozmaicić tę prostą przystawkę na Wielkanoc, możemy przyrządzić jajka faszerowane pieczarkami smażone. Nadzienie wzbogaci też pokrojona w kosteczkę szynka lub starty żółty ser.
- Jak jeść jajka faszerowane w skorupkach? Najlepiej robić to za pomocą łyżeczki, wydłubując z nich miękkie nadzienie. Jeśli przez przypadek zjemy kawałek skorupki, nie powinniśmy się zbytnio przejmować – po usmażeniu nie jest już taka twarda.
- Danie możemy także przyrządzić w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Naczynie żaroodporne należy wysmarować tłuszczem (najlepiej masłem) i ułożyć w nim przygotowaną przystawkę nadzieniem do góry. Jajka zapiekane w skorupkach powinny spędzić w piekarniku około 10 minut.
Jajka faszerowane w skorupkach możemy podać ze świeżą bagietką lub domowym chlebem na zakwasie i posypać koperkiem lub szczypiorkiem. Jeśli jednak wydaje nam się, że potrawa potrzebuje czegoś jeszcze, możemy uzupełnić ją dowolnym sosem. Świetnie sprawdzą się takie dodatki jak: