Paella po polsku z pęczakiem / fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.58 (162)
Lubicie paellę? To klasyczne danie kuchni hiszpańskiej. Zwykle przyrządzane jest na dużej patelni, tak żeby wszystkie składniki się na niej zmieściły i ładnie usmażyły. W tradycyjnej paelli do ryżu dodaje się owoce morza lub ostrą kiełbasą chorizo. My postanowiliśmy nieco zmodyfikować tradycyjny przepis. W naszej paelli wykorzystaliśmy kaszę typu pęczak, mięso z kurczaka i warzywa. Sprawdźcie, jak wyszło!
kasza pęczak 300 g
szafran 1 szczypta
kiełbasa jałowcowa 2 szt.
papryka 3 szt.
pomidory w puszce 2 puszki
cebula 2 szt.
czosnek 6 ząbków
udka z kurczaka 4 szt.
pałki z kurczaka 4 szt.
olej 2 łyżki stołowe
owoce morza 250 g
filety rybne 2 szt.
marchewka 1 szt.
groszek 100 g
skórka z cytryny 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżka stołowa
papryka w proszku 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz 2 szczypty
Porady
W przepisie na paellę po polsku z pęczakiem wykorzystujemy:
- kiełbasę - może być jałowcowa lub myśliwska
- pomidory w puszce - całe bez skórki
- filety rybne - najlepiej z dorsza (lub innej morskiej ryby) – jeśli używamy mrożonych, trzeba je rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć
- do smaku można dodać koncentrat pomidorowy
Paella po polsku, tak samo jak tradycyjna hiszpańska, zawiera owoce morza. Możemy wybrać najłatwiejszą opcję i kupić miks mrożonych owoców morza - zwykle znajdziemy w nim krewetki, małże, ośmiorniczki. Możemy też sami skomponować mieszankę. Jeśli wybieramy krewetki, pamiętajmy, żeby obrać je z pancerzyków i usunąć jelito. W przypadku małży również powinniśmy pozbyć się muszli - dzięki temu danie będzie się lepiej jadło.