Paella valenciana

Przygotowanie: 35 minut Smażenie : 35- 50 minut Porcja: 790 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Paella valenciana

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
790 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 40 dkg ryżu (np. arborio)
  • 8 porcji (80 dag) kurczaka (udka, piersi)
  • 4 kiełbaski chorizo (20 dag)
  • 35 dag kalmarów
  • 16 małży
  • 20 dag krewetek (lub langustynek)
  • 8 paluszków krabowych
  • czerwona papryka
  • 20 dag ciecierzycy lub zielonego groszku (z puszki)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 100 ml oliwy
  • 2 cytryny
  • łyżeczka nitek szafranu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Nitki szafranu zalać litrem przegotowanej letniej wody, odstawić. Chorizo pokroić w plasterki. Paprykę i pomidory umyć, usunąć pestki. Paprykę pokroić w paski, a pomidory na małe kawałki. Cebule i czosnek obrać, posiekać.
  2. 2. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni.
  3. 3. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Podsmażyć. Wsypać ryż. Smażyć, mieszając, aż ziarenka zrobią się szkliste. Zalać połową wody z szafranem i gotować 6–7 minut.
  4. 4. Gdy ryż wchłonie większość płynu i nabierze żółtej barwy, dolać resztę wody, dodać kurczaka i chorizo. Dusić 5–7 min, aż płyn odparuje. Od czasu do czasu poruszać patelnią, ale nie mieszać potrawy.
  5. 5. Kalmary pokroić w krążki, małże wyszorować szczoteczką. Z krewetek usunąć jelito. Ciecierzycę lub groszek osączyć z zalewy. Cytryny pokroić na cząstki.
  6. 6. Do ryżu dodać kalmary i małże, gotować jeszcze 10 minut. Usunąć małże, które się nie otworzyły (to znak, że były niezbyt świeże i nie można ich jeść). Włożyć krewetki lub langustynki i paluszki krabowe. Smażyć jeszcze ok. 10 minut.
  7. 7. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać ciecierzycę lub groszek. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać paellę z cząstkami cytryny i winem: najlepiej różowym lub białym.

Wskazówki

Klasyczna hiszpańska paella - wypróbuj ten przepis na danie z owocami morza

kurczak owoce morza obiad Hiszpania Paella
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze