Hiszpańska paella

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 1 godzina Porcja: 345 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Hiszpańska paella

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
345 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.57 z 7 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 20 dag ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
  • 40 dag mrożonych krewetek
  • cytryna
  • 15 dag mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • nitka szafranu
  • pęczek natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
  2. ■ Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.
  3. ■ Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu i dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Posypać natką.
owoce morza obiad Hiszpania ryż Paella jednogarnkowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze