Gęś faszerowana po polsku

Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: 3-4 godziny Porcja: 560 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Gęś faszerowana po polsku

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
560 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.78 z 9 głosów)

Składniki

  • gęś (ok. 4 kg)
  • łyżka suszonego majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • 30 dag cielęciny
  • 15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu). Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3?4 godziny.
  2. Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku. Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny.
  3. Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę.
  4. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.
  5. Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem. Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 220°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.
mięso obiad Faszerowana gęś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy