Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 3-4 godziny
Porcja: 560 kcal
Składniki:
gęś (ok. 4 kg)
łyżka suszonego majeranku
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu drobiowego
łyżka masła
30 dag cielęciny
15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
czerstwa bułka
szklanka mleka
cebula
2 łyżki majeranku
2 jajka
sól, pieprz
Gęś faszerowana po polsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu). Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3?4 godziny.
Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku. Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny.
Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.
Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem. Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 220°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.