Gęś faszerowana po polsku

Ocena:

4.18 (240)

  • 40 min.
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 3-4 godziny
Porcja: 560 kcal

Składniki:

  • gęś (ok. 4 kg)
  • łyżka suszonego majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • 30 dag cielęciny
  • 15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Gęś faszerowana po polsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu). Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3?4 godziny.
  • Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku. Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny.
  • Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę.
  • Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.
  • Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem. Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 220°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne