Kurczę po polsku

Ocena:

4.42 (158)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 385 kcal

Składniki:

  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • Przyprawa do kurczaka PRYMAT
  • 4 łyżki masła
  • kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 wątróbki drobiowe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4–5 łyżek tartej bułki
  • cukier
  • sól, pieprz

Kurczę po polsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka natrzeć wewnątrz i na wierzchu pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny.
  • Farsz: kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Zmiksować z wątróbkami. Masło utrzeć na gładką masę z żółtkami, dodać wątróbki, natkę, tartą bułkę, sól i szczyptę cukru. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z nadzieniem.
  • Do środka kurczaka włożyć farsz. Zaszyć bawełnianą nicią. Przełożyć do brytfanny, polać 2 łyżkami roztopionego masła. Piec 40–50 minut w temp. 200°C.
  • Podczas pieczenia podlewać kurczaka wytworzonym sosem i skrapiać wodą. Na 20 min przed koncem pieczenia posmarować kurczaka pozostałym masłem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne