Zając po polsku

Przygotowanie:30 minut Oczekiwanie: 2-3 dni Pieczenie: ok.2 godzin Porcja: 540 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Zając po polsku

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
540 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 sprawiony zając (ok. 2,5 kg)
  • 1 l maślanki
  • seler korzeniowy
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • 4 kapelusze suszonych borowików
  • 300 ml śmietany 18-22%
  • 5 jagód jałowca
  • łyżka mąki
  • 15 dag masła
  • sól, ziarna pieprzu

Przygotowanie

  1. Sprawionego zająca włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, zalać maślanką i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce (obracać co 12 godzin). Zająca wyjąć, podzielić na części, na potrawę przeznaczyć comber i uda.
  2. Ziarna jałowca i pieprzu utłuc w moździerzu, natrzeć nimi kawałki mięsa. Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi zająca i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
  3. Przed pieczeniem usunąć warzywa, zająca oprószyć solą i włożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Obłożyć kawałkami masła, dodać opłukane suszone grzyby i przykryć. Piec 1 godzinę 45 minut w temp. 180°C. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Jeśli sos wyparuje, podlać wodą.
  4. Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką, obniżyć temperaurę do 130°C i piec jeszcze 10 minut. Podawać z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi ziemniakami.
obiad pieczeń borowiki maślanka zając jagody jałowca
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze