Niebiański sernik z jabłkami

Trudno oprzeć się ciastu z wyjątkowym smakiem i apetyczną pianką. Polecam je wszystkim smakoszom.

Dodany przez: kingu$

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • ½ Kost. margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku
  • Ser:
  • 50 dag białego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ Kost. margaryny
  • Szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 duże jabłka
  • Piana:
  • 3 białka
  • ½ szkl. cukru
  • 1 łyżka kiślu

Przygotowanie

  1. 1.Ciasto zarabiamy jak na kruche. Dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy do wyłożonej papierem śniadaniowym formy, a drugą część zamrażamy.
  2. 2. Margarynę ucieramy z żółtkami, pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy zmielony ser. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Całość wykładamy na kruche ciasto. Na ser nakładamy pokrojone w plastry jabłka, jeden obok drugiego.
  3. 3. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy kisiel. Nakładamy równo na jabłka. Na pianę powinniśmy zetrzeć na grubszej tarce drugą część ciasta.
  4. 4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C- 200°C. pieczemy ok. 40 minut.
  5. Rada :
  6. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć budyniu waniliowego lub śmietankowego.
ser deser sernik jabłka ciasto piana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze