Muffiny jak spaghetti bolognese

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.

sos bolońskidania z makaronem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 158 głosów)

Kroki wykonania:

  • spaghetti-makaron1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
  • bolognese-sos2.Cebulę drobno siekamy. W dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy cebulę, mieszamy i dusimy 3 minuty, aby lekko zmiękła. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając, przez 5-6 minut, by zbrązowiało, ale nie wysuszyło się zbyt mocno i nie stwardniało. Czosnek siekamy i dodajemy na patelnię, smażymy jeszcze 1 minutę. Wlewamy pomidory. Mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż pomidory się rozpadną, a sos się zagęści, ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia na 10 minut.
  • ser-zolty3.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Otwory w formie na muffiny smarujemy olejem. Ser ścieramy na tarce. Do makaronu dodajemy sos pomidorowy z mięsem. Mieszamy z jajkami, mąką i połową startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią i pietruszką – odkładamy po 1 łyżce do dekoracji. Masą napełniamy otwory w formie na muffiny do 1/3 wysokości i lekko ugniatamy. Posypujemy resztą sera.
  • muffiny-jak-makaron-bolognese4.Pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dajemy babeczkom odpocząć ok. 5 minut przed wyjęciem ich z foremek. Studzimy na kratce. Podajemy posypane bazylią i pietruszką.

Porady

Muffiny jak spaghetti bolognese, czyli włoskie danie z makaronu w formie babeczek to propozycja na kolację na cieło lub oryginalny obiad czy lunch. Do przygotowania przepisu niezbędne będzie odpowiednia forma na muffiny. Najlepiej jako blaszka lub forma silikonowa - łatwo będzie nam uzyskać odpowiedni kształt muffinów i całość równomiernie się zapiecze. Musi być odporna na wysokie temperatury i łatwa do wyczyszczenia. Taka forma na muffiny sprawdzi się też, aby zrobić klasyczne muffinki na słodko.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy