Wegetariańskie spaghetti bolognese

Ocena:

4.39 (180)

Tradycyjne włoskie danie w wegetariańskiej wersji doskonale sprawdzi się jako pożywny obiad. Przepis na spaghetti bolognese jest prosty i niezawodny.

Składniki:

  • 300 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej
    1/2 szkanki czerwonej soczewicy
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    opcjonalnie: 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    sól, pieprz
    odrobina chili
    1/2 łyżeczki tymianku
    garść liści świeżej bazylii
    200 g pomidorków koktajlowych
    parmezan do posypania (wegański lub zwykły)

Wegetariańskie spaghetti bolognese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Soczewicę płuczemy i gotujemy przez 10 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie posmażamy je na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Jeśli są w całości, warto je wcześniej pokroić. Do sosu dodajemy wszystkie przyprawy prócz bazylii. Gotujemy nasz sos do momentu, gdy odparuje z niego nadmiar wody. Dodajemy ugotowaną soczewicę i gotujemy jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy porcję makaronu, a na niego odpowiednią porcję sosu. Posypujemy danie liśćmi bazylii, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi i posypujemy tartym parmezanem.

    30 innych przepisów na spaghetti znajdziesz tutaj.

Porady

Zobacz też: Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne