LASAGNE Z SOSEM BESZAMELOWYM

Wspaniały obiad, pyszny sos beszamelowy!

Dodany przez: aga1979

LASAGNE Z SOSEM BESZAMELOWYM

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

Składniki

  • SOS BESZAMELOWY
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyłki masla
  • 3 łyzki mąki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • makaron gotowy na lasagne 20 płatów
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 50 dag mięsa mielonego wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 50 dag pomidorów
  • 2 łyżki bazylii
  • 15 dag sera żółtego
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. SOS BESZAMELOWY
  2. Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwile cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos - pyszny sos beszamelowy!
  3. Makaron na chwile wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy. Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnie i podsmażamy do odparowania wody.
  4. Dodajemy obrany i pokrojony drobno czosnek i cebulę. Pomidory sparzamy gorącą wodą obieramy ze skórki,podsmażamy na patelni razem z bazylią, pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy z podsmażonym mięsem.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia najlepiej kwadratowa[średniej wielkości] smarujemy koncentratem pomidorowym. I nakładamy warstwami: makaron, farsz z mięsa, makaron, sos beszamelowy, farsz, sos beszamelowy, makaron.Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem.Pieczemy ok 50 min.
  6. Pyszna lazania z sosem beszamelowym zasmakuje każdemu :)
makaron obiad sos pomidory mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze