Mięsne knedle

Dużo lepsze niż mrożonki i wiemy co jest w środku ;)

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1/2kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 25-30dkg mięsa wieprzowego gotowanego- może być z gotowanej wcześniej zupy
  • ugotowana marchew
  • 1 cebulka
  • pół łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • Dodatkowo:
  • olej
  • pół małej cebulki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z ziemniaków, mąki i jajka zagniatamy ciasto jak na kopytka( mąki może być potrzeba ''ciut'' więcej w zależności od wilgotności ziemniaków).
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Mięso, marchew i smażoną cebulkę mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawiamy przyprawą uniwersalną, ale można także ziołami wg. uznania.
  • Z ciasta na dłoni formujemy okrągły placek, na niego kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy w okrągłą kulkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-7 minut od wypłynięcia. Podajemy polane smażoną cebulką pokrojoną w kosteczkę. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy