Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.48 (157)
Mięsna zupa grzybowa to sposób na wykorzystanie pasty grzybowej. Sycąca i kaloryczna idealnie sprawdzi się na zimniejsze dni. Spróbuj mięsnej zupy grzybowej.
boczek 100 g
kiełbasa jałowcowa 150 g
ziemniaki 4 szt.
pasta grzybowa 1 słoik
bulion warzywny 1 l
pieprz 3 g
sos sojowy 5 ml
śmietana 100 g
natka pietruszki 0.5 pęczka
Smażenie: kiełbasę kroimy w plasterki. Boczek tniemy w kostkę. Wysmażamy na patelni i przekładamy do garnka.
Gotowanie: dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dodajemy pastę grzybową. Zalewamy ok. 1 l bulionu albo wody, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Blendowanie: ok. 1/3 zupy odlewamy i miksujemy blenderem na krem, z powrotem wlewamy do garnka. Mieszamy.
Doprawianie: przyprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Na koniec mięsną zupę grzybową można zabielić śmietaną. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką lub koperkiem.
Porady
Zobacz: pasta grzybowa