Papryka faszerowana z wołowiną

Będzie lepsza niż zwykle, jeśli doprawisz nadzienie ziołami, przyprawami - smak faszerowanej papryki wzmocnią też rodzynki dodane do mięsnego nadzienia.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 20 dag ryżu
  • sól
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki kminku w proszku
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 2 cytryny pieprz
  • 8 średnich papryk (żółtych i czerwonych)
  • 300 ml przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy przez 10 min w dużej ilości gorącej, osolonej wody, odcedzamy.
  2. Obrane, posiekane cebule i posiekany czosnek podsmażamy na łyżce oliwy przez 10 min, dodajemy do ryżu. Na tej samej patelni, na dużym ogniu smażymy mięso przez 2 min, stale mieszając. Łączymy z ryżem, dodajemy rodzynki, ziarna słonecznika, kminek, imbir, posiekaną natkę i miętę oraz sok i łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Z papryk odcinamy górne części, usuwamy pestki i napełniamy farszem. Przykrywamy odciętymi częściami.
  4. Papryki układamy na blasze, skrapiamy olejem i wkładamy na ok. 40 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
  5. Przecier pomidorowy podgrzewamy, dodajemy trochę posiekanej mięty, przyprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem, podajemy osobno jako sos do papryki.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
mięso Papryka wołowina Papryka faszerowana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze