4.45 (190)
Babka z białek jest zaskakująco wilgotna i puszysta, a z zewnątrz cudownie złocista. Przepis przyda się zwłaszcza wtedy, gdy wykorzystaliśmy żółtka do innych wypieków i nie wiemy, co zrobić z resztkami. Potrzebne jest tylko kilka składników i dowolny aromatyczny dodatek, u nas w postaci cukru z prawdziwą wanilią. Pulchna babka na białkach pięknie prezentuje się oprószona cukrem pudrem, ale można też udekorować ją lukrem lub polewą czekoladową.
białka 400 g
cukier 200 g
cukier waniliowy 10 g
mąka pszenna 400 g
proszek do pieczenia 4 g
masło 250 g
mleko 200 ml
sól 3 g
cukier puder 20 g
Suche składniki: przesiewamy do miski mąkę pszenną. Najlepiej tortową, typ 400–450, dzięki której babka na białkach będzie delikatna i puszysta. Dosypujemy proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki szpatułką lub drewnianą łyżką, żeby dobrze połączyć mąkę ze środkiem spulchniającym. Możemy dodać ulubione przyprawy korzenne, na przykład szczyptę cynamonu.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Białka: ubijamy ze szczyptą soli (nie pomijajmy tego składnika, ma za zadanie ustabilizować pianę). Żółtka możemy wykorzystać później do zrobienia kremu budyniowego, bułeczek maślanych lub kruchej tarty. Powoli dodajemy do ubitych białek drobny cukier do wypieków i cukier z prawdziwą wanilią.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Mieszanie masy: kiedy piana z białek stanie się sztywna i lśniąca, dodajemy lekko podgrzane mleko (nie używajmy produktu dopiero co wyjętego z lodówki) oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wlewamy je do misy miksera naprzemiennie, cały czas mieszając jej zawartość. Kiedy składniki się połączą, stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy masę szpatułką lub rózgą kuchenną. Robimy to delikatnie, żeby piana nie opadła. Równie dobrze wyjdzie nam babka z białek na oleju – to dobre rozwiązanie dla osób, które nie tolerują laktozy (można także zamienić mleko na napój roślinny).
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Pieczenie: przekładamy masę do natłuszczonej foremki na babkę z kominem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół). Pieczemy przez około 60 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy babka jest gotowa. Jeśli ciasto się do niego nie przykleja, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy przez 15 minut w foremce. Następnie ścinamy wyrośnięty wierzch i odwracamy babkę, żeby ją wyjąć. Studzimy na kratce cukierniczej.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Dekorowanie: oprószamy gotowe ciasto cukrem pudrem za pomocą drobnego sitka. Świetnie będzie smakować także babka z białek cytrynowa – z szybkim lukrem z dodatkiem kwaskowego soku. Można też ozdobić ją otartą skórką cytryny lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Ciekawy kontrast z jasnym ciastem stworzy polewa czekoladowa – da się ją stworzyć zarówno na bazie mlecznej, jak i białej tabliczki.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa