Lody śmietankowe

Przepis na lody śmietankowe

Dodany przez:

Lody śmietankowe

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 8 dag świeżego imbiru + 2 czubate łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 1/2 l kremówki 36%
  • 250 ml tłustego mleka
  • 5 dag cukru
  • szczypta soli
  • 6 dużych żółtek

Przygotowanie

  1. Imbir obieramy, cienko kroimy, wkładamy do rondelka i zalewamy taką ilością wody, aby był tylko przykryty. Stawiamy na średnim ogniu, od zawrzenia gotujemy 1 min. Odlewamy wodę, imbir zalewamy kremówką i mlekiem, wsypujemy połowę cukru i sól. Trzymamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 40 min, żeby masa przeszła intensywnym zapachem, odcedzamy. Żółtka ubijamy na parze z resztą cukru na puszystą, białą masę. Stopniowo dodajemy po trochu imbirową śmietankę, stale ubijając na parze. Od chwili, gdy dodamy ostatnią porcję śmietanki, ubijamy jeszcze przez 3 min. Naczynie wstawiamy teraz do miski z lodem i stale mieszając, studzimy, po czym przykrywamy i pozostawiamy w lodzie przynajmniej na 2 godz. Masę mieszamy z posiekanym imbirem, przekładamy do maszynki do lodów i wkładamy do zamrażalnika na 4 godz.

Wskazówki

Wypróbuj przepis na domowe lody waniliowe

deser desery lodowe lody śmietankowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze