Na obiad kulamy krokieciki rybne z purée ziemniaczanym, a potem zamaczamy w sosie majonezowym i zajadamy ze smakiem.
Składniki:
45 dag sypkich kartofli
50 dag filetów z dorsza
300 ml mleka lub bulionu rybnego
cebula
łyżka oleju
łyżeczka sproszkowanej ostrej wędzonej papryki
2 ząbki czosnku
3 jajka
pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki
2–3 łyżki bułki tartej
350 ml oleju
sól, pieprz
Krokieciki rybne z purée ziemniaczanym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kartofle gotujemy, odsączamy i rozgniatamy na gładką masę. Rybę gotujemy w mleku lub w bulionie rybnym, trzymając ją na wolnym ogniu przez 3–4 min. Studzimy, zdejmujemy skórę i usuwamy ości.
Rozgniatamy widelcem. Cebulę siekamy, szklimy na oleju 3–4 min. Dodajemy paprykę i drobno posiekany czosnek. Rozbijamy jedno jajko i mieszamy je z rybą, cebulą, natką. Przyprawiamy do smaku, łączymy z purée. Z gęstej masy formujemy małe wałeczki, obtaczamy je w mące.
Pozostałe jajka mieszamy z resztą mleka i zanurzamy kulki rybne w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy krokiety na płytkim, mocno rozgrzanym oleju tak długo, aż się zrumienią. Podajemy z sosem majonezowym.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017