Purée z kalafiora

Ocena:

4.51 (189)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Purée z kalafiora to świetna alternatywa dla tradycyjnie podawanych w polskich domach ziemniaków. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się mdłe, charakteru dodają mu starty ser o wyrazistym smaku (na przykład parmezan) oraz masło i śmietana. Pasuje zarówno do pieczonego kurczaka i kotletów schabowych, jak i wegetariańskich potraw, takich jak boczniaki panierowane lub falafel. Przekonajcie się, jak wiele zyska Wasz obiad dzięki purée z kalafiora z serem. 

Składniki:

  • kalafior  850 g

  • masło  15 g

  • śmietana 12%  40 g

  • ser żółty  50 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Purée z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ser (na przykład parmezan) ścieramy na małych oczkach tarki. Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na parze przez około 10 minut. 

  • Krok 2:

    Purée z kalafiora: miksujemy ugotowane, ciągle gorące warzywo ze śmietaną i zimnym masłem, aż uzyskamy gładki przecier. Dodajemy starty ser. Mieszamy purée, żeby się całkowicie się rozpuścił.  

  • Krok 3:

    Podanie: doprawiamy kalafiorowe purée solą i pieprzem do smaku. Przekładamy je do miseczki. Możemy udekorować koperkiem i skropić oliwą. Serwujemy jako dodatek do obiadu. 

Porady

  • Kalafior najlepiej przyrządzić na parze, ponieważ wtedy nie pochłonie zbyt dużej ilości wody i stworzy perfekcyjne, gęste purée. Warzywo można też włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, oprószyć przyprawami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C na około 30 minut. Innym sposobem jest smażenie go na maśle i duszenie pod przykryciem w niewielkiej ilości mleka. 
  • Jeśli chcemy uzyskać aksamitne, idealnie gładkie purée kalafiorowe, przetrzyjmy je przez gęste sito. Czynność tę można powtórzyć do uzyskania perfekcyjnej konsystencji.   
  • Purée z kalafiora z serem jest gęste i ma wyrazisty smak dzięki dodatkowi parmezanu lub pecorino. Można też wykorzystać inne rodzaje twardych serów. Sprawdzi się na przykład gruyère lub długodojrzewająca gouda. 
  • Ciekawym pomysłem na oryginalny i zaskakujący dodatek do głównego dania jest purée z karmelizowanego kalafiora. Warzywo trzeba podzielić na drobne różyczki, umieścić na patelni z niewielką ilością wody i oprószyć solą, a następnie cierpliwie podgrzewać, aż zacznie uwalniać naturalnie występujące w nim cukry. Proces ten można nieco przyspieszyć i lekko posłodzić kalafior. Kiedy lekko zbrązowieje, miksujemy go. Tak przygotowane purée będzie miało zaskakująco intensywne orzechowe nuty smakowe. Dla ekskluzywnego wykończenia warto dodać do niego kilka kropel oliwy truflowej.    
  • Purée z kalafiora możemy przyrządzić także w wersji wegańskiej. Śmietanę należy zamienić na napój roślinny (sojowy, migdałowy lub kokosowy), a masło na oliwę lub olej (na przykład z pestek winogron lub dyni). Twardy ser dojrzewający z powodzeniem zastąpią płatki drożdżowe, które często odpowiadają za smak umami w potrawach wegańskich. 
  • Osoby planujące sobie dietę z niską zawartością węglowodanów powinny sięgnąć właśnie po przepis na purée z kalafiora. Keto jadłospis dużo zyska na takim pomyśle. Ugotowane warzywo najlepiej zmiksować z jogurtem greckim, który jest dobrym źródłem białka. Natomiast rolę elementu pełnego nienasyconych kwasów tłuszczowych może pełnić masło orzechowe, które zaskakująco dobrze łączy się z kalafiorem.  
  • Do potrawy z kalafiora pasują takie przyprawy jak gałka muszkatołowa, kurkuma, czosnek, kmin rzymski i słodka papryka. Purée można ozdobić listkami tymianku, bazylią, rozmarynem lub szczypiorkiem.  
  • Kalafiorowe purée można podawać do przeróżnych dań obiadowych. Pasuje zarówno do tradycyjnych mięsnych potraw, jak i propozycji wegetariańskich. Świetnie spisze się na przykład jako towarzystwo dla kotletów z kani. Jeśli szukacie prostych rozwiązań, genialnym jednogarnkowym daniem jest pożywne purée z kalafiora zapiekane z warzywami i soczewicą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne