Wigilijne pulpety rybne

Rybka smakuje super:)

Dodany przez: Anullka

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 6 płatów dużych z mintaja(może być dorsz)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 czubate łyżki kaszki manny
  • Galareta
  • 5 szklanek wody
  • 8 czubatych łyżeczek żelatyny+ 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • kostka warzywna
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • Dodatkowo
  • groszek konserwowy
  • 2 jajka na twardo
  • 1 ugotowana duża marchewka
  • trochę rodzynek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Rybę odmrozić,wysuszyć papierowym ręcznikiem,zmielić razem z cebulą,dodać jajko,sól,pieprz,bułkę tartą ,kaszkę manny,wyrobić farsz.
  2. Formować pulpety,wrzucać na gotowaną wodę,lekko posoloną ,dodać listek,laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min.
  3. Po tym czasie,wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić.
  4. (Wodę wylać ,niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę,u nas nie robimy,bo galareta później) jest biała i mętna)
  5. Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie,posypać groszkiem,
  6. dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.
  7. Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia.
  8. Do gotującej wody dodać,kostkę warzywną,listek ,żelatynę zagotować,przecedzić przez gęste siteczko,dodać cukier,sok z cytryny,doprawić wg własnego smaku,odstawić aż lekko się zetnie.
  9. Gęstniejącą galaretą,zalać rybę i odstawić do stężenia.
  10. Smacznego.
ryby ryba pulpety galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze