Purée z batatów

Ocena:

5 (1)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Purée z batatów to pyszny dodatek do obiadu w mniej oczywistej formie. Robi się je bardzo łatwo, a jego kolor uatrakcyjni każdą potrawę. Słodkie ziemniaki upieczone z masłem i tymiankiem są niezwykle delikatne i kremowe. Pasują właściwie do wszystkiego. Po przeciśnięciu przez praskę lub zblendowaniu można je podać do mięsa, ryb lub wegetariańskich kotletów. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne purée z batata. 

Składniki:

  • bataty (słodkie ziemniaki)  500 g

  • masło  30 g

  • tymianek  5 gałązek

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Purée z batatów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Obieramy bataty, najlepiej za pomocą ostrej skrobaczki do warzyw, żeby nie usunąć zbyt dużej warstwy miąższu razem ze skórką. Jeśli używamy młodych batatów o miękkiej i zdrowej łupince, nie musimy jej zdejmować. Wystarczy, że wyszorujemy ją szorstką stroną gąbki lub specjalną szczoteczką do mycia warzyw.  

    puree z batatów - obieranie ziemniaków
  • Krok 2:

    Kroimy słodkie ziemniaki na mniejsze cząstki. Dla ułatwienia możemy podzielić je najpierw na ćwiartki lub półplasterki. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego (powinno być na tyle duże, żeby można było luźno rozłożyć kawałki batatów). Rozmieszczamy między nimi pokrojone w niewielką kostkę masło. Dodajemy świeże gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać także słodką lub ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i rozmaryn. 

    puree z batatów - ziemniaki przed pieczeniem
  • Krok 3:

    Wstawiamy naczynie żaroodporne z batatami do piekarnika rozgrzanego do 200°C (tryb góra-dół) na około 40 minut. W międzyczasie mieszamy je przynajmniej raz, żeby równomiernie się upiekły. Słodkie ziemniaki powinny całkowicie zmięknąć. Nic się nie stanie, jeśli ich brzegi mocniej się zrumienią. Purée z batata będzie miało dzięki temu wyrazisty, słodki smak, a nie straci na kolorze. Przekłuwamy je widelcem, patyczkiem lub ostrzem małego noża, żeby sprawdzić, czy są gotowe. 

    puree z batatów - upieczone ziemniaki
  • Krok 4:

    Przekładamy słodkie ziemniaki do wysokiego naczynia (na przykład z wyposażenia blendera typu żyrafa). Nawet jeśli nie podajemy purée z batatów od razu, nie czekajmy, aż wystygną. Łatwiej je rozdrobnić, kiedy są jeszcze gorące. Miksujemy je, aż uzyskamy upragnioną konsystencję. Niektórzy wolą idealnie gładki przecier (można go wtedy dodatkowo przecisnąć przez sitko), inni wybierają dodatek do obiadu z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Do rozdrobnienia batatów możemy też wykorzystać praskę do ziemniaków lub tradycyjny tłuczek. Pamiętajmy, żeby odzyskać z naczynia żaroodpornego wszystkie drobinki przypieczonych warzyw (warto w tym celu wlać do niego odrobinę mleka lub gorącej wody, tzw. deglazing). 

    puree z batatów - miksowanie
  • Krok 5:

    Umieszczamy purée ze słodkich ziemniaków w czystej miseczce. Dekorujemy tymiankiem, gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polewamy odrobiną oliwy dobrej jakości (może być smakowa, na przykład truflowa lub czosnkowa).  

    puree z batatów - podanie

Porady

  • Tak przygotowane purée z batatów doskonale zastępuje nasze tradycyjne tłuczone ziemniaki. Możemy podać je na przykład do drugiego dania, do porcji mięsa lub ryby. 
  • Purée można przygotować również z ugotowanych batatów. Obieramy je i kroimy w kostkę (lub zostawiamy w mundurkach), a następnie zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez około 15–20 minut, do miękkości. Odcedzamy je, odparowujemy, doprawiamy i rozdrabniamy z masłem lub oliwą.  
  • Purée z batata możemy uatrakcyjnić, dodając do niego na etapie pieczenia ziemniaków inne warzywa, na przykład marchewkę lub dynię. Świetnie pasują tu także por, szalotka lub czosnek.  
  • Zwykłe masło możemy zamienić na orzechowe, które doskonale komponuje się ze słodkimi ziemniakami, a także stanowi źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. To dobra alternatywa dla wegan i wegetarian. 
  • Pieczone słodkie ziemniaki z naszego przepisu mogą się przydać również do innych dań, takich jak krem z batatów lub smażone placuszki. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne