Łosoś pieczony pod ziemniaczanym purée

Ocena:

4.42 (175)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Pełne, sycące danie rybne na świąteczny stół. Łosoś pieczony pod puree z kolorowych ziemniaków zrobi wrażenie na gościach i domownikach. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków zwykłych, obranych
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 75 ml mleka
  • pieprz
  • 700 g filetu świeżego z łososia ze skórą
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • po jednym kolorowym ziemniaku (batat, fioletowy, żółty), pokrojonych w cieniutkie plasterki

Łosoś pieczony pod ziemniaczanym purée - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zwykłe ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy, odparowujemy i miksujemy na purée z masłem oraz mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy obficie świeżym koperkiem. Rybę układamy w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem. Na wierzchu rozprowadzamy warstwę purée i posypujemy parmezanem. Wierzch dekorujemy plasterkami surowych kolorowych ziemniaków, ułożonych w łuskę. Pieczemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
  • Do łososia możemy podać sos: Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną szalotkę, szklimy, dolewamy trochę białego wina, śmietankę wymieszaną z niewielką ilością mąki. Mieszając, dodajemy posiekany szczypiorek, sól oraz pieprz do smaku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018

Porady

Zobacz: cały spis treści grudniowego numeru.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne