KOTLETY MIELONE W SOSIE ŚMIETANOWYM (łatwe)

Szybkie i wydajne potrawy z mielonego mięsa ciągle pozostają jedzeniem bardzo popularnym i smacznym.

Dodany przez: gusia2206

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 9 głosów)

Składniki

  • 400g mielonej wołowiny
  • 1/8l śmietany
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • SOS:
  • 1łyżka mąki
  • 1/4l kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie

  1. Mielone mięso wymieszać ze śmietaną,tartą bułką ,posiekaną pietruszką,ewentualnie także ze startą cebulą.Doprawić solą i białym pieprzem.Przygotowaną masę mięsną podzielić na 8 kawałków i uformować kotlety.Na patelni o średniej temp.roztopić masło ,usmażyć kotlety z obu stron do uzyskania złocistej barwy .Do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę,dodać paprykę,dobrze zamieszać i wlać kwaśną śmietanę.Pozwolić aby sos się zagotował i doprawić do smaku solą i pieprzem.Kotlety mielone włożyć do sosu i poddusić na wolnym ogniu.Gotowe danie ozdobić pietruszką.
obiad mąka śmietana bułka tarta mielona wołowina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze