Kotlety cielęce w sosie śmietanowym

Ocena:

4.48 (179)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
bardzo smaczne i dietetyczne...

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu cielęcego koniecznie z kością
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone borowiki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • smalec do smażenia

Kotlety cielęce w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kotlety lekko zbić, przyprawić solą i pieprzem i posiekanym czosnkiem i odsztawić w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny. Później usunąć z kotletów czosnek, obtoczyć w mące i lekko podsmażyć na jasny kolor, aby mąka się nie podpaliła. Przełożyć do garnaka, dodać 1 szklankę gorącej wody i wcześniej namoczone borowiki. Dusić na wolnym odniu pod przykryciem do miękkości. Gdy sos będzie odparowywał, należy dolewć wody. Gdy już mięso będzie miękkie wlać śmietankę i doprawić do smaku. Sos powinien być zawiesisty.
  • Podajemy z ziemiakami i sałatą lub dowolną surówką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne