zeberka_cielece_w_cebuli

Żeberka cielęce w cebuli :

Ocena:

4.42 (182)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 2 osób
Nie wiem dlaczego ale cielęcina w tej najprostszej postaci smakuje mi najbardziej .

Składniki:

  • 0,6 kg żeberek cielęcych ( paski )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • ½ litra wody
  • Maggi (lub sos sojowy )

Żeberka cielęce w cebuli : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żeberka pokroić na kawałki ( 4 ).Posolić , popieprzyć .Na patelni rozgrzać smalec z masłem i obsmażyć na rumiano z obu stron mięso. Przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w piórka cebule, ziele angielskie, liście laurowe .Na patelnię wlać odrobinę wody i chwilę gotować – przelać do garnka .Wlać resztę wody . Dusić na małym gazie aż cebula się rozpadnie, mięso będzie miękkie ( będzie odchodzić ok. kości ) , a sos zredukuje się do ¾ szklanki. Wyjąć mięso , wyluzować kości i włożyć powrotem do sosu. Doprawić do smaku pieprzem i maggi ( lub sosem sojowym ) .
  • Jeśli ktoś chce może sos przetrzeć przez sito lub zmiksować .
  • Jeśli kogoś dziwi użycie do podsmażania cielęciny smalcu to wyjaśniam .Nauczyła mnie tego moja Babcia . Obiegowo uważa się ,że smalec pasuje tylko do wieprzowiny . Tymczasem cielęcina obsmażona właśnie na mieszance masła i smalcu nabiera smaku .Warto spróbować.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne