Kotlety cielęce (z cukinią)

Ocena:

4.51 (167)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety cielęce, wypełnione farszem z cukinii, świetnie sprawdzą się zarówno na odświętny, niedzielny obiad jak i na co dzień. Podane w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaczków, z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Przygotowanie dania nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Dzięki dodatkowi aromatycznej musztardy miodowej, delikatne mięso cielęce smakuje wprost wyśmienicie. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie swojego jadłospisu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • cielęcina  800 g

  • cukinia  220 g

  • jajka  2 szt.

  • bułka tarta  100 dag

  • olej  50 g

  • mąka pszenna  30 g

  • musztarda  1 łyżka stołowa

  • sok z cytryny  15 ml

  • zioła prowansalskie  1 łyżeczka

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • natka pietruszki  1 łyżeczka

Kotlety cielęce (z cukinią) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie cielęciny: Mięso kroimy na kotlety, tak by otrzymać 4 sztuki. Nacieramy je solą i pieprzem. W każdym z kotletów nacinamy z jednej strony głęboką kieszeń. Jej środek równomiernie smarujemy musztardą miodową.

  • Krok 2:

    Blanszowanie cukinii: Cukinię myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy ją na osolony wrzątek, gotujemy przez około 2–3 minuty, a następnie płuczemy pod zimną wodą. Odsączamy ją z nadmiaru wody i oprószamy ziołami.

  • Krok 3:

    Kotlety cielęce: Do kieszeni w kotletach wsuwamy przygotowaną wcześniej cukinię. Całość spinamy wykałaczkami, a następnie obtaczamy w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju przez około 5–6 minut na każdą ze stron. Gotowe kotlety skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, oprószamy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Zastanawiacie się, jak panierować kotlety, by można było podać je osobom na diecie bezglutenowej? Żaden problem! Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mąką kukurydzianą, a zamiast klasycznej bułki tartej użyć pokruszonych płatków kukurydzianych, rozdrobionych płatków owsianych lub ekspandowanych ziaren amarantusa. W niektórych hipermarketach dostępne są również specjalne bułki tarte oznaczone certyfikatem przekreślonego kłosa.
  • Przechowywane w lodówce, kotlety cielęce zachowają świeżość przez około 3–4 dni. Można je także zamrozić. W zamrażalniku nie powinno się ich jednak trzymać dłużej niż przez 3 miesiące.
  • Jak odgrzewać kotlety z cukinią? Najlepiej skorzystać w tym celu z piekarnika. Polecamy ułożyć kotleciki w naczyniu żaroodpornym, szczelnie przykrytym folią aluminiową, a następnie podgrzewać je przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Dzięki temu zachowają one wilgoć i będą smakować równie dobrze, co tuż po usmażeniu.
  • Do przygotowania kotletów z cielęciny dobrze sprawdzi się cielęca polędwica, karkówka lub mięso z udźca.
  • Przed obróbką termiczną, cielęcinę polecamy ogrzać (przez około 10 minut) do temperatury pokojowej. W przeciwnym razie wierzch mięsa może się szybko przypalić.
  • Kotlecików cielęcych nie należy rozkrawać bezpośrednio po upieczeniu. Po zdjęciu z patelni, polecamy odłożyć je na około 5 minut – zapewni to równomierne rozprowadzenie się soków wewnątrz mięsa.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kotlety cielęce – inne wersje przygotowania

Podany powyżej przepis na kolety cielęce można modyfikować na kilka sposobów. Farsz do można urozmaicić, dodając do niego rozdrobnione, zblanszowane brokuły lub pokrojonego na drobno bakłażana i cebulę. Można również przygotować go na bazie cukinii i podsmażonych pieczarek.

Kotlety z cielęciny i cukinii można także przyrządzić z dodatkiem sera i szynki. Ich przygotowanie nie różni się znacząco od podanej powyżej wersji. Wystarczy ułożyć kawałki sera na plasterkach szynki, a następnie przykryć je warstwą pokrojonej i zblanszowanej cukinii. Całość zgina się na pół i wkłada w nacięte uprzednio mięso. Gotowe! By całość smakowała wprost fantastycznie, polecamy sięgać po ser typu cheddar lub gouda.

Z czym podawać kotlety z cielęciny?

Wysmażone na złoty kolor, kotleciki faszerowane najczęściej podaje się w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Można także pokusić się o zaserwowanie ich z domowymi frytkami z batatów, selera lub klasycznych ziemniaczków. By całość smakowała jeszcze lepiej, warto też przyrządzić prostą surówkę z marchewki i jabłka.

Smak kotletów cielęcych równie dobrze podkreśli klasyczny colesław czy domowa mizeria z koperkiem. Można także podawać je z duszoną marchewką z groszkiem lub z tartymi buraczkami. Polecamy spróbować ich także z dodatkiem prostej sałatki na bazie sałaty masłowej i dressingu jogurtowego.

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne